Het verhaal van Agro America

Terug

Onze installatie in Horst aan de Maas

In onze fabriek in America voegen we waarde toe door circulair te denken en vooral door te doen. We veranderen systemen van binnenuit, omdat de wereld een andere aanpak nodig heeft. Samen met onze ketenpartners blijven wij toekomstgericht werken en ons steentje bijdragen aan een circulaire landbouw. Dat klinkt misschien een beetje vaag: daarom vertellen we je graag meer over hoe wij te werk gaan én hoe dit bijdraagt aan een betere wereld. 

Eigen innovatie

Laten we beginnen bij het begin: in onze fabriek in America produceren we hoogwaardige kunstmestvervangers. Dat doen we met onze eigen technologie. De systemen die wij in onze fabriek gebruiken, die hebben we zelf ontwikkeld. We bedenken en produceren onze eigen machines die mest omtoveren tot hoogwaardige mineralen. Door te investeren in onze kennis en innovatie blijven we deze machines ontwikkelen en blijven we het verschil maken. Want het ‘afval’ van het ene bedrijf (de veehouder) is de grondstof voor de andere. 

Maximaal rendement

Wij verwerken een afvalproduct tot hoogwaardige kunstmestvervangers. Want waarom zouden we er niet met z’n allen álles aan doen om het maximale uit dit ‘afvalproduct’ te halen? Dat is namelijk precies wat wij doen: het maximale uit dierlijke mest halen en dit op de meest rendabele manier verwerken.  

Vanuit de boeren in de regio komt de grondstof rechtstreeks onze fabriek binnen. Via ingewikkelde technieken als omgekeerde osmose (ook wel het produceren van schoon water en mineralenconcentraat), verwerken we dit in een hoogwaardig eindproduct. 

Wat is dat eindproduct van ons nou eigenlijk?

Onze eindproducten bestaan uit hoogwaardige hernieuwbare mineralen. Zo is ons mineralenconcentraat uitermate geschikt als kunstmestvervanger. Dit mineralenconcentraat wordt uiteindelijk getransporteerd naar de vele akkerbouwers in de regio en daarbuiten. Hier weten de boeren wel raad met al die mineralen vanwege tekorten hiervan in de grond. Ons eindproduct draagt hiermee flink bij aan het indammen van het kunstmestverbruik. 

Zoals we in ons vorige blog over de stijging van de stikstofprijzen al schreven, bestaat kunstmest op basis van NPK uit onder andere stikstof, fosfor en kalium. En die kunstmest op basis van stikstof, wordt steeds duurder zolang de stikstofprijzen stijgen. Vandaar dat steeds meer akkerbouwers bij ons aankloppen. Dit geeft nog een extra boost aan de vermindering van het kunstmestgebruik. 

Verlagen van emissies

Met onze technieken, dragen we bij aan het verlagen van emissies. Doordat we problemen aanpakken bij de bron en productenregionaal verwerken, verminderen we het transport. We vervoeren namelijk alleen dát wat waarde heeft, naar de bedrijven die dit het meest nodig hebben. Omdat we een ruime lading schoon water uit de grondstof halen én dit water teruggeven aan de natuur, is de hoeveelheid en het gewicht van het transport aanzienlijk lager. Dat betekent én minder vrachtwagens de straat op én meer eendjes en andere (beschermde) vogels in de vijver! 

Win-Win

Kort samengevat, pakken we bij Agro America regionale ‘problemen’ bij de bron aan. We helpen de veehouders in de gemeente Horst aan de Maas en de directe omgeving, van de ‘afvalproducten’ af om deze vervolgens te verwerken tot hoogwaardige kunstmestvervangers. Dat is nog eens een win-win situatie!